Catalan Dutch English French German Italian Spanish

Bank of Cents

La idea

Durant segles, la producció científica ha experimentat un creixement exponencial. No obstant això, diversos fenòmens indiquen que actualment podríem trobar-nos en un punt d'inflexió. Si bé d'una banda hi ha indicis d'un boom imminent a Àsia, alguns països occidentals podrien aproximar a la vora de la saturació. La causa rau, d'una banda, en la pressió a què es veuen sotmesos els científics per publicar els seus treballs i, de l'altra banda, en l'elevat volum de recursos que exigeix ??la revisió de treballs científics a través de l'anomenada "peer -review "o" revisió per parells ".

"The Bank of Cents" crearà i emetrà una nova moneda, el "cent", per a la comunitat científica, i gestionarà les seves transaccions a través d'una plataforma electrònica. El seu objectiu és agilitzar i flexibilitzar el procés de "peer-review", impulsant alhora valors bàsics de la ciència i la tecnologia com són el rigor, la transparència o l'equitat d'oportunitats. El model de negoci serà doble: d'una banda, quan una massa crítica de científics utilitzi els serveis del banc, es carregaran comissions sobre les seves transaccions, d'altra banda, s'obtindran ingressos directes de les societats científiques a través de l'explotació de dues patents USA. Els nostres usuaris potencials són els membres de la comunitat científica internacional, i els milers de revistes i congressos científics que actualment gestionen prop de 10.000 milions de dòlars.

En l'actualitat, ja existeixen diferents plataformes per gestionar el procés de "peer review" (Easychair, IEEE author center). També trobem bases de dades per impulsar la publicació de treballs científics (Thompson, Scopus, PubMed, Google Scholar), pàgines per crear comunitats científiques (Gateway, Facebook), i nous serveis per proporcionar citacions (Publish, perish on Wine, CiteULike), buscar científics (Thompson) o fins i tot recomanar sistemes científics (Mendeley). No obstant això, no hi ha cap servei o plataforma que, com "The Bank of Cents" pretengui gestionar tot el procés de publicació i revisió a través d'una nova moneda. La nostra proposta va més enllà d'una simple base de dades o un cercador especialitzat, pretenem impulsar la producció científica a través d'un nou paradigma de revisió i selecció d'articles i comunicacions.

Antecedents

Els orígens de "The Bank of Cents" parteixen de l'article "Outline of Citation Auctions", publicat pel Dr de la Rosa a l'any 2006. A partir d'aquí, s'inicia la col · laboració amb el Dr Szymanski del Reensselaer Polytechniche Institute (RPI) de Nova York (EUA), que culmina amb una estada del Dr de la Rosa a l'RPI, la publicació d'articles i patents, i la creació d'una plataforma en proves que actualment està instal · lada als Estats Units:

Versió Alpha 02 de la plataforma "The Bank of Cents" mitjançant el citation machine a http://eia.udg.edu/scholar-agent/

Patents de la tecnologia

  • Inventors: Josep Lluís de la Rosa and Boleslaw Szymanski

Title: Predicted Return on Auction based Currencies (PROAC)

Num Of Filing: 11/971, 451; Country of priority: USA Date: January 9, 2009

Owner: University of Girona - Rensselaer Polytechnic Institute

Inventors: Josep Lluís de la Rosa and Boleslaw Szymanski

  • Title: A hybrid system of Selecting papers, projects, Predictions and contributions.

Num Of Filing: en preparació Country of priority: USA Date: en preparació

Owner: University of Girona - Rensselaer Polytechnic Institute

El mercat

El nostre mercat és la comunitat científica internacional (amb milions de científics a tot el món), com a usuaris de la plataforma, i els milers de societats científiques de totes les disciplines, com editors de publicacions i organitzadors de congressos. Aquest segon segment serà el nostre principal target per al període 2015-2016.

Hi ha pocs estudis i estadístiques actualitzades sobre la comunitat científica. Això es deu a la dispersió existent en institucions públiques, i empreses i fundacions privades. No obstant això, segons dades de la UNESCO (2009 o últim any disponible) s'estima que a la Xina hi ha 1.592.420 científics (1071 per cada milió d'habitants), als Estats Units 1.412.639 (4663 per cada milió d'habitants), i al Japó 656.676 (5573 per cada milió d'habitants). Si suposem que cada científic assisteix a 2 congressos anuals amb un preu mitjà de 500 $, estem parlant d'un volum de negoci de 1.412 milions de dòlars, un 10% del qual (141 milions) es deu a la gestió tècnica ("peer review "). El nostre objectiu és arribar al 20% d'aquest mercat als Estats Units (el nostre punt de partida) durant el període 2015-2020, la qual cosa suposaria uns ingressos anuals de 28,2 milions de dòlars.

El servei: característiques i beneficis

El primer prototip de la plataforma electrònica "The Bank of Cents" ("The Box") està localitzat en http://eia.udg.edu/scholar-agent/, anteriorment en Troy, NY, Estats Units. Es tracta d'un cercador de citacions via Google amb funcionalitats 2.0, de manera que els mateixos científics poden notificar a "The Box" els articles que els pertanyen. Això facilitarà als científics la tasca - sovint tediosa - de mantenir la seva llista de publicacions actualitzada. Per agilitzar la recerca de nous articles, es farà servir un número d'identificació de l'usuari de Thompson o el nom del compte a "The Bank of Cents". A través d'un contracte amb els coautors, s'explicitarà la part de la publicació que pertany a cada autor.

Figura 2.A: Captura de pantalla del prototip actual de la plataforma "The Box"

El prototip actual també disposa d'una plataforma per gestionar el procés de "licitació" per a cada científic, a més d'un espai per gestionar submissions de conferències i revistes pel nom de l'organització.

Figura 2.B: Captura de pantalla del prototip actual de la plataforma "The Box"

La plataforma genera, a més, agents intel · ligents i funcionalitats de distribució Email per agilitzar i augmentar l'eficàcia del procés de licitació. Per societats i organitzacions científiques, el factor zip ajuda a decidir la velocitat a la qual els articles seran rebutjats automàticament pel sistema. Actualment, estem validant el prototip amb una versió alpha02 amb 30 usuaris. La innovació de la plataforma resideix en la introducció d'una nova moneda científica, el mecanisme de subhastes amb "peer-review", el procés de selecció d'articles, i els desenvolupaments de plugs-in i extensions que poden instal · lar amb el servei per científics i organitzacions.

Dades de contacte

Social Currencies Management, S.L.

NIF: B55131957

Parc científic i tecnològic de la Universitat de Girona

Emili Grahit, 91 - Edifici Narcís Monturiol

17003 Girona – Espanya

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.